(…) Als ik me gespannen of boos voelde kon ik dit ook via de muziektherapie afreageren. Soms door heel hard op b.v. de pauk te slaan, maar ook door te luisteren naar anderen. Voor mij is duidelijk geworden dat je geen muziekles gevolgd moet hebben, om je in deze therapie toch volledig te kunnen geven.
(…) muziek, familie-uitje, vrijgezellenfeest, muziekfeestje, uitje, familiefeestje, op welke manier dan ook, maakt dat de stemmen, die ruzie maken in mijn hoofd, stil worden, omdat ik er dan heel bewust niet naar luister. Het leert mij ook om meer op te komen voor mezelf, me wat minder gespannen te voelen. Maar het roept vaak ook spanning op. (…)
(…) Je sluit je gevoel wat minder af doordat ik toch meer opensta voor die ander. En ook weet ik dat niet iedereen hetzelfde is, maar het is en blijft steeds weer dat je moet luisteren naar die ander, zoals je ook naar muziek luistert.
Wat was het soms verdrietig om naar muziek te luisteren maar wat herkende ik vaak veel dingen van mezelf en wat ik mee heb gemaakt (…) .
(…) Ik ben veel bewuster naar dingen gaan luisteren en kijken (…).