Een bourdon in je muziek (door AJ Block van didgeproject.com)

tuva keel zanger

Tuva keelzanger (Foto op Wikimedia Commons door gebruiker Paris 16)

De bourdon (Engels “drone”) is een eenvoudig maar mystiek geluid, dat te vinden is in vele heilige muziektradities van de wereld. Vanuit een spiritueel perspectief wordt de drone vaak beschreven als een doorgang voor zowel speler als luisteraar om de hogere niveaus van bewustzijn binnen te gaan. Muziektradities met drones zijn te vinden in India, Arabië, Perzië, China, Tibet, Tuva, Australië, Noord- en Zuid-Amerika, het Middellandse Zeegebied, Afrika en daarbuiten. Drone-muziek is te vinden in de vier hoofdklassen instrumenten: houtblazers, koperblazers, percussie en strijkers én niet te vergeten zang!

In essentie is een drone een aanhoudende toon gebaseerd op één fundamentele frequentie. Deze grondtoon kan worden gezien als een enkele noot, die heel lang klinkt. Elke drone krijgt zijn unieke klankkleur door een combinatie van boventonen, hogere frequenties die klinken alsof ze aan de bovenkant van het geluidsspectrum dansen.

Traditioneel was de geografische reikwijdte van drone-instrumenten beperkt tot een kleine actieradius vanaf het punt van oorsprong of actieve oefening. In de hedendaagse wereld, waarin we allemaal verbonden zijn, kunnen de meeste van deze instrumenten online worden gekocht en gebruikt voor de eigen muziekproductie en -bevrediging.

Hier is een overzicht van dronemuziek en -instrumenten die worden gebruikt in heilige ceremoniën en rituelen over de hele wereld.

De didgeridoo is een heilig blaasinstrument dat door de inheemse Australische bevolking aan de mensheid wordt gegeven. Het traditionele geluid wordt gekenmerkt door een drone met een lichte variatie in frequentie d.m.v. de kaakpositie. De didgeridoo-speler kan een hoge mate van controle over de boventonen uitoefenen met behulp van tong, wangen en keel.

De gong is een metalen schijfvormig percussie-instrument met geluid dat wordt gekenmerkt door vele harmonische lagen die tegelijkertijd plaatsvinden. Elke gong is op een fundamentele frequentie geplaatst en is gemaakt met een “geheime” combinatie van metalen. Het oudst bekende gebruik is terug te voeren op China en Zuidoost-Azië, waar er gegevens zijn over het gebruik ervan voor meditatie en genezing. Gongmaster Don Conreaux zegt dat de gong “een motor is van krachtloslatende toonresonantie en complexe harmonischen die naar de ontvanger worden overgebracht”.

De klankschaal is een metalen of kristallen komvormig instrument. Net als gongs, zijn de metalen versies van deze instrumenten geconstrueerd met een aantal verschillende metalen en zijn gestemd op één fundamentele frequentie. In tegenstelling tot gongs worden deze instrumenten echter voornamelijk met wrijving gespeeld om een ​​drone te ondersteunen (gongs kunnen ook met wrijving worden gespeeld, maar het is minder gebruikelijk om dit te doen). Kristallen klankschalen zijn gemaakt met machinale precisie, kunnen nauwkeurig worden afgestemd op een exacte toonhoogte en kunnen veel luider klinken dan metalen schalen. Vanwege deze precisie en materiaal hebben kristallen klankschalen minder boventoonrijkheid in vergelijking met metalen schalen, hoewel kristallen schalen meestal luider zijn dan metalen schalen.

Tamboura (ook tanpura) is een snaarinstrument dat is gestemd op een specifieke toon en traditioneel wordt gebruikt om de stem of een melodisch instrument in het Indiase klassieke muzieksysteem te begeleiden. Met steeds variërende boventonen creëert de tamboura een mystiek klinkende drone waarop alle melodische en harmonische inhoud is afgestemd. De traditionele stemming (in een 7-toons diatonische toonladder) is 5 8 8 1 (waarbij 1 de grondtoon is, 5 de vijfde toon in de toonladder en 8 het octaaf boven de grondtoon). Vandaag de dag is de tamboura een van de meest herkenbare geluiden in drone-muziek wereldwijd.

Shruti Box is een instrument met tongen, in wezen vibrerende metalen stripjes (zoals dat van een mondharmonica) dat wordt bestuurd door een handpomp. Net als de tamboura is de drone rijk van karakter en wordt hij vaak aangetroffen in veel traditionele Indiase muziekvormen.

Harmonium is een variatie op de Shruti-box met een toetsenbord in piano-stijl. Elke toets van het harmonium is toegewezen aan zijn eigen tong (of paar tongen). Dit instrument wordt traditioneel gebruikt om Sanskriet mantra (gezang) te vergezellen in de stijl van muziek die bekend staat als kirtan of liederen die bekend staan ​​als bhajans.

Drums worden in alle culturen in een of andere vorm aangetroffen en het is hun vermogen om ritmisch tonen te spelen die de puls of hartslag geven aan muziek. Het vel van een trommel is een vibrerend membraan en dus klinkt er op een consistente toonhoogte een drone als het herhaaldelijk wordt geraakt. Wanneer een trommel als een Native American raamtrommel sjamanistisch wordt gebruikt, kunnen bepaalde ritmen degenen die ze ontvangen in trance brengen.

Drone Fluiten zijn meestal opgebouwd uit twee pijpen, één normale fluit met 6-10 vingergaten en de andere een dronepijp zonder vingergaten. Het geluid van drone-fluiten is echt bijzonder, omdat er met één instrument een breed scala aan melodische en harmonische mogelijkheden is.

Jaw Harp is een folkinstrument dat in veel delen van de wereld wordt gevonden en dat een vibrerende tong heeft waarbij de mond van de speler als klankkast wordt gebruikt. Dit veelzijdige instrument is te vinden in een grote verscheidenheid aan vormen, maten en materialen.

Er zijn zoveel andere bourdon instrumenten die buiten de reikwijdte van deze korte inleiding vallen. Rietinstrumenten zoals de Nadaswaram en Shennai (uit Zuid- en Noord-India) worden vaak gespeeld door 4 of 5 spelers tegelijk om een ​​drone te ondersteunen in plaats van de tamboura, terwijl een solist melodieus speelt. Doedelzakken hebben veel drone-tonen om een ​​melodisch element te ondersteunen.

Ten slotte is de menselijke stem een van de meest complexe drones die er bestaat. Meest bekend, Tuva Keelzang, Harmonisch Boventoon Zingen. Wie ooit yoga, meditatie of andere praktijken uit India heeft bestudeerd, is bekend met misschien wel het meest bekende drone-geluid: OM. Probeer eens OM op één toonhoogte te zingen zolang je uitademing duurt en je zult voelen wat het is om de drone te oefenen.

Oorspronkelijk artikel van met dank aan AJ Block 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.